رنگ هایی که در زندگی شما وجود دارد هرکدام نشانه یا تعریف های خاص خود رادارد مثل رنگ سفید. بعضی از مردم در این تصورند که سفیدی موهایشان نشانهکهولت سن یا تجربه زیادشان از زندگی است، اما همیشه اینطور نیست. گاهیاوقات سفیدی موهایمان عامل ارثی دارد و گاه بر اثر فشارهای زندگی است. رنگمو و نظرات مربوط به آن موضوع جالب و پیچیده ای است. زیرا مو جدا از آنکهعامل زیبایی است، محافظ و نگهبان سر در مقابل اشعه ماوراء بنفش هم هست.

در پایین ترین لایه پوست و در محل پایه و تکیه تار مو سلول هایی به نامملانوسیت قرار دارد که دائما ترکیبی به نام ملانین را تولید می کند. اینترکیب عامل رنگ داشتن تار مویی است که تازه رشد می کند. این سلول هایرنگدانه ای مو برای ساخت ملانین به آنزیم های خاصی نیاز دارند و براساستفاوت آنزیم های شرکت کننده، نوع خاصی از ملانین را تولید می کنند. از رنگقهوه ای تا سیاه و از رنگ زرد تا قرمز.

اما واقعیت این است که سفیدشدن مو، هیچ ربطی به نوع ملانین موجود در بدنما یا به عبارتی تیره یا روشن بودن موهایمان ندارد. این اتفاقی است کهبرای همه می افتد. سفید شدن مو در مردان در حدود ۳۰ سالگی و در زنان در ۳۵سالگی رخ می دهد. ملانوسیت ها هر ۱۰ سال، ۱۰ تا ۲۰ درصد از ظرفیت تولیدرنگ خود را از دست می دهند. در نخستین مراحل خاکستری شدن مو، ملانوسیت هاهنوز به صورت غیرفعال وجود دارند و وقتی کاملا فاقد رنگدانه شود، مو سفیدمی شود.

اگر تعداد ملانین یک تار مو کمتر از حالت عادی شود آن مو خاکستری و نقرهای می شود. براساس تحقیقات پژوهشگران کمبود فلزاتی همچون «منگنز»، «روی»،«تیتانیوم»، «آهن» و «مس» از عوامل اصلی در سفیدشدن و شکنندگی موهاست. طبقنظر متخصصان تغذیه، افرادی که دچار سفیدی مو هستند باید میوه هایی همچونسیب، گلابی، هلو و هر نوع میوه که سرشار از فلزات گوناگون خصوصا فلز منگنزو نیز مصرف سبزیجاتی همچون سیر، پیاز، موسیر و تره که دارای منگنز است رادر برنامه غذایی خود بگنجانند.

در میان داروهای گیاهی، جوشانده سبوس گندم، مصرف سنبل الطیب، خوردن روزانهیک قاشق مرباخوری از مخلوط پودر سبوس برنج و شکر یا نبات ساییده شده وقراردادن نان جو در دستور رژیم غذایی در حفظ رنگ مو و کاهش موهای سفیدموثر است. مس از جمله عناصری است که می تواند بر پوست و مو تاثیر بگذارد وحتی از سفیدشدن مو هم جلوگیری کند. مصرف خوراکی هایی همچون نخودفرنگی،قارچ، آجیل، لوبیا، عدس، گوجه فرنگی، موز، آلو، سویا و سیب زمینی در بهدست آوردن این عناصر غذایی موثر است.

سفید شدن موها یکی از آشکارترین نشانه های بالارفتن روزهای زندگی است وعواملی مثل کمبود ویتامین B۱۲، بیماری تیروئید، نوعی بیماری سیستم ایمنی،کم خونی، رژیم های سخت و طولانی مدت عوامل ارثی، بیماری ها و افزایش گلبولهای سفید خون باعث سفیدی زودهنگام و بیش از حد موها می شود.

سیگارکشیدن هم یکی از مهمترین عوامل است. سرعت سفید شدن مو در سیگاری هاچهاربرابر بیشتر از افراد غیرسیگاری است. سفید شدن موی انسان سفیدپوستزودتر از بیست سالگی و سفیدشدن موی افراد سیاهپوست زودتر از سی سالگی را،سفید شدن زودرس مو می گویند. البته نسبت به عوامل تغذیه ای و ژنتیکی، حدودسنی فرق می کند.

از طرفی در برخی افراد موها بسیار زود شروع به سفیدشدن می کند که ایناتفاق بستگی به ژنی دارد که از والدین خود به ارث برده اند. برخی افرادتصور می کنند یک فشار عصبی شدید یا هول و هراس ناگهانی باعث می شود موهایکشبه سفید شود، اما دیدگاه های علمی با این ادعا سازگار نیستند. اولینموی سفید روی سر در شقیقه ها ظاهر می شود و بعد ازآن نوبت به تاج سر وبقیه نقاط پشتی سر می رسد.

موی بدن و صورت هم مثل موی سر خاکستری می شود اما معمولا این اتفاق بعد ازتغییر رنگ موی سر به وجود می آید. برخلاف اعتقاد خیلی ها، کندن موی سفیدباعث سفید شدن موهای سیاه نمی شود، بلکه فقط همان یک تار موی سفید مجددارشد می کند و بقیه موها شرایط خاص خود را دارند. در زنانی که پیش از ۳۵سالگی موهای سفید زیادی دارند، تراکم استخوانی کمتری نسبت به افرادی کهموهایشان با سرعت معمول سفید می شود وجود دارد. نکته آخر اینکه هیچ رابطهای بین طاسی سر وسفید شدن آن وجود ندارد و تضمینی نیست که چون بسیاری ازموهای شما ریخته است موهای باقیمانده سفید نشود یا بالعکس

   + فرزانه (ربابه)دریاباری - ۱:٢٢ ‎ب.ظ ; ۱۳٩٠/۱۱/۸